Een Beukers vloer die goed onderhouden is geeft uw huis meerwaarde.

Vandaag de dag zijn er allerlei verschillende middelen en manieren die u helpen uw houten vloer mooi te houden.

Het is belangrijk dat uw houten vloer goed schoon blijft. Hoe beter de vloer wordt onderhouden, hoe langer u van uw vloer plezier kunt hebben. Dit houdt in: meerdere keren per week stofzuigen, regelmatig met een vochtige doek dweilen en behandelen met een geschikt reinigings- en onderhoudsproduct van Beukers Vloeren.

Eens in de zoveel jaar zal de afwerklaag vervangen moeten worden, afhankelijk van het gebruik en de afwerking van de vloer. Een vloer bij een gezin met 3 kinderen en een hond heeft meer te ‘lijden’ dan bijvoorbeeld alleenstaanden in een appartement op een verdieping.

Zand en vuil onder schoenen kan gaan schuren over uw vloer en krassen in de afwerklaag veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat u uw houten parket vloer regelmatig stofzuigt zodat het zand niet de kans krijgt om krassen te maken en de afwerklaag te beschadigen.
Onder stoel- en tafelpoten adviseren wij het gebruik van goede viltdoppen, om krassen en deuken te voorkomen. Deze zijn bij Beukers Vloeren verkrijgbaar.

Iedere houten vloer heeft z’n specifieke onderhoud nodig. Voor dagelijks gebruik dient u een daarvoor bestemd reinigingsproduct te gebruiken. Vlekken en krassen zijn bij te werken met speciale onderhoudsproducten die afgestemd zijn op de afwerklaag van uw houten vloer.

Als uw houten parketvloer slijtageplekken vertoont, is dat een teken dat het tijd is voor een nieuwe afwerklaag! Door het goed onderhouden van uw vloer zal het langer duren voordat dit nodig zal zijn.

Heeft u n.a.v. het onderhoud nog vragen? Neem dan contact met ons op

Voor alle vloeren

Reinigen van de vloer.
Het is voor elke vloer en afwerking belangrijk zand en vuil zoveel mogelijk te mijden. Dit voorkomt veel slijtage in de afwerklaag. Een goede (inloop)mat is onontbeerlijk en regelmatig stofzuigen een must voor het behoud voor uw vloer.

Onderhoud van de vloer.

Er zijn verschillende vloerafwerkingen. Elk van deze afwerkingen behoeft zijn eigen onderhoud. Een lakvloer wordt met een cleaner en polish onderhouden Een olievloer wordt met onderhoudsolie onderhouden en desgewenst schoongehouden door middel van het zogenaamde zepen. Een was/hardwaxolievloer wordt met onderhoudswas onderhouden. Vraag naar de juiste onderhoudsvoorschriften en hang deze bijvoorbeeld in uw meterkast. Gebruik alleen de middelen die voorgeschreven zijn bij uw vloer.

Gebruik alleen de middelen die voorgeschreven zijn bij uw vloer.

Geoliede vloeren

Geoliede vloeren worden doorgaans onderhouden met onderhoudsolie en vloerzeep. Zepen is het regelmatig dweilen met lauwwarm water met daarin opgelost een speciale vloerzeep. Door dit zepen verandert de uitstraling van de vloer enigszins. Nadat het dweilwater op de vloer is opgedroogd gedraagt de zeep zich als een slijt- beschermlaagje van de olie.
Met het zepen is de vloer dus in een beweging schoon en voorzien van een slijtlaagje zeep. Het grote voordeel van zepen is dat het een snelle en gemakkelijke manier van onderhoud is.

Gemiddeld één keer per jaar dient de vloer tevens te worden voorzien van een dun laagje onderhoudsolie. Hiervoor dienen wel eerst alle oude zeepresten verwijderd te worden. Dit wordt gedaan met een Intensief Reiniger. Er kan ook gekozen worden voor het onderhouden van de vloer met uitsluitend onderhoudsolie. Dit dient dan enkele malen per jaar te gebeuren afhankelijk van het gebruik. De uitstraling van de vloer verandert niet als u uitsluitend met de onderhoudsolie onderhoud pleegt.

Hardwax Olie vloeren

Een hardwax is was en olie in één. De olie dringt in het hout en de wax blijft er als beschermlaag op liggen. Deze hardwax-olie is verkrijgbaar in diverse natuurlijke kleuren. Ook een vloer die behandeld is met hardwax-olie dient te worden onderhouden.

Buiten het regelmatig dweilen met lauwwarm water met daarin opgelost een speciale cleaner, dient u de vloer enkele malen per jaar te behandelen met een vloeibare onderhoudswas.

Bij extra zwaar belopen vloeren adviseren wij de vloer eens per jaar te voorzien van een dun laagje hardwax.

Schuren

Lakvloer
Als de lak plaatselijk geheel weggesleten is en het hout vervuilt, dan ontkomt u er niet aan dat de vloer geheel kaal geschuurd en opnieuw behandeld dient te worden. U heeft dan weer keuze uit elke afwerking, dus lak, olie of was. Als u een geheel andere kleur op uw vloer wenst kunnen wij dit ook voor u verzorgen. De vloer heeft dan na de behandeling weer een eigentijdse uitstraling.

Olievloer

Als een geoliede vloer niet of slecht onderhouden is en vuil begint zich in de houtnerf te zetten, dan is het vaak noodzakelijk de vloer geheel kaal te schuren en opnieuw te behandelen. Ook dan kunt u kiezen uit weer een olievloer, lakvloer of een wasvloer.

Wasvloer
Voor een wasvloer geldt in feite hetzelfde als voor een olievloer.

Wij adviseren u altijd goed advies in te winnen als u uw houten vloer gaat schuren en opnieuw wilt behandelen. Dit om eventuele problemen te vermijden.

Gelakte vloeren

Gelakte vloeren dienen te worden onderhouden met cleaner en polish. Polish wordt als eerste onverdund op de gelakte vloer aangebracht. Daarna kan dit enkele malen per jaar worden herhaald. Cleaner wordt vermengd met dweilwater. Dit is voor het wekelijkse onderhoud.

De vloer is na het dweilen schoon en er blijft een dun beschermlaagje Cleaner achter. Bij tijdig gebruik van cleaner en polish verlengt dit de levensduur van de laklaag aanzienlijk. Toch ontkomt ook een goed onderhouden lakvloer niet aan slijtage. De lak zal na verloop van jaren slijten. Als u tijdig herlakt kan het volledig kaalschuren van de vloer lange tijd worden uitgesteld.
Raadpleeg voor bovenstaande onze instructies.

Was vloeren

Een wasvloer is in het algemeen vooraf geïmpregneerd. Deze impregneerlaag zorgt er voor dat vuil, vocht en milde chemicaliën niet gemakkelijk in het hout kunnen doordringen. Dit voorkomt veel vlekken. Over deze impregneer is een waslaag aangebracht. Deze was functioneert als slijtlaag en geeft bescherming aan de impregneerlaag. Het is dus van belang om de intensief belopen plaatsen tijdig van een nieuwe waslaag te voorzien.

Als de was er is afgelopen (gesleten) kan de impregneerlaag beschadigen met alle gevolgen van dien.
Een nieuwe vloer moet men eerst verzadigen met was. Dit houdt in dat een nieuwe vloer de eerste jaren meerdere malen per jaar in het geheel van was voorzien moet worden. Als de vloer verzadigd is, is het voldoende de intensief belopen plaatsen vaker te behandelen en de gehele vloer één of tweemaal per jaar.

Onderhoudscontract

Naast het leveren en leggen van uw houten vloer kunnen wij uw vloer ook onderhouden. Begint uw vloer in de loop van de jaren slijtage te vertonen laat het ons dan tijdig weten. Wij kunnen u dan vrijblijvend adviseren en eventueel een offerte maken voor het behandelen van uw vloer.

Wij zouden u ook een onderhoudscontract aan kunnen bieden waarbij wij één keer of twee keer paar jaar langskomen om uw vloer een (grote) onderhoudsbeurt te geven.